30 Temmuz 2013 Salı

BAHÇE KABAĞI ÇORBASI (hani şu yeşil olan :) )


Uzun bir aradan sonra mutfaktan merhaba  :)

Kaynanamgiller :) buradayken Allah biliyor ya, her sunduğumuzu yediklerini bildiğimizden her zamanki sofralar onlara hazırladıklarımız.Baharatlı ya da aşırı derecede Türk Mutfağına ait başka memleketlerde duyulmamış yemekler dışında ( hoş öyle yemek de ben yapıyor muyum diye düşündüm şimdi..Cevap : Hayır yapmıyorum) genelde onlara sormadan  hazırlıyoruz yemeklerimizi...

Ama bu akşam birazcık özel olsun istedim, ayıptır söylemesi fırında- limon kabuğu rendesi,dövülmüş sarımsak ve pesto sosta marine edilmiş -kağıtta somon yapıverdim :)
Yanına da buharda pişmiş havuç ve patates püresi...
Başlangıç  olarak da,  yediğimden beri bir türlü  unutamadığım  ve ilk yediğim andan itibaren soğuk olarak da sunulabileceğine  hemen karar verdiğim, bildiğiniz yeşil uzun bahçe kabağı çorbası yapmak istedim.
Henüz yeni tanıştığım sevgili arkadaşım Sibel den aldım bu tarifi...Eskişehirli onlar ama bilmem yöresel midir,yoksa yine bu güne kadar benim denemediğim çorbalardan yalnızca biri midir bilmiyorum henüz..

Bildiğim şey,bu menünün yanında nefffisssss durduğu!

Durun da tarifi yazayım,

İÇİNDEKİLER

3 tane bahçe kabağı
1 küçük soğan
1-2  bardak su
1 çay bardağından biraz fazla süt
1 çorba kaşığı tereyağı
tuz & karabiber

YAPILIŞI

Soğanları ve kabakları küp küp doğradıktan sonra ( ben kabakların kabuklarını da soymadım tadını çok severim ) önce soğanları kavurun ardından kabakları ekleyip önce suyunu salıp sonra çekene kadar güzelce kavurun.Ardından su ekleyip pişirin ( 15 -20 dk kadar pişirdim ben ) ve güzelce blenderdan geçirin.Sütünü ve tereyağını ekleyin işte çorba hazır.Sibel arkadaşım sonra bir 5 dk kadar daha tıkırdatın demişti ama ben yemeği epey geciktirdiğimden bunu yapacak zamanım yoktu ve pişimini tamamladım ama nasıl güzel bir çorba bu anlatamam...

En sevdiğim bölüm de J ye nasıl olmuş diye sorduğumda,o yüzünde hemen her zaman hazır ve nazır olan çoğu zaman hınzır,alaycı,bazen şirin,bazen şaşkın ama kesinlikle komik ifade bir anda kaybolup otuz küsur yıllık bir gurme edasında kaşlarını çatıp yüzünü gerdikten sonra ''Ufffffff'' sesini çıkarmasıdır ki şükür bu çorba için de aynı tepkiyi verince dedim ki:

Tamamdır bu iş!

Yaz günlerine hitap eden,içindekileri  okurken asla tadını tahmin edemeyeceğiniz,üstelik de  yapımı çooook kolay,en önemlisi  de varyasyonlara çok açık bir çorba bu..İçine dilediğiniz şeyleri ekleyebiirsiniz.Mesela bence soğuk yenirken bu çorbaya azıcık taze nane iyice kıyılıp konabilir...

Deneyin derim.

Bazen çok basit malzemelerle çok güzel tatlar elde ediliyor.

Afiyetle...

Ha bu arada,resimdeki kazma gibi kahve rengi tırnaklar bana ait değil biline! Durun kaynanama da ait olmadığını da yazayım da töhmet  altında kalmasın canım benim :)



4 yorum:

  1. Ay ay ay bu corbayı dogumlarımdan önce yapardım hamileliklerle bütün yemek tariflerimi unutmuşum, sayende hatırlamış oldum sagol fıstık:)

    YanıtlaSil
  2. süppersiin arkadaşıım...2 çocukla bu performansına hayranım....I LOVE CRAYZGİRL KİTCHEN <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaaa teveccuhun Busram...Senin yaninda lafim mi olur yaw!

      Sil